Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten er et av Norges største fagmiljøer innen fagområdene erstatningsrett, helserett, forvaltningsrett, EU/EØS- rett og prosedyre. Deres samfunnsoppdrag er å ta vare på rettssikkerheten til brukere av og ansatte i helsetjenestene. Vurderingene deres er viktige for både enkeltpersoners livssituasjon og fellesskapets interesse i offentlig finansierte og velfungerende helsetjenester.

Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten er et forvaltningsorgan under Helse- og omsorgsdepartementet. De behandler klager på vedtak fra 12 offentlige instanser og er sekretariat for fire uavhengige nemnder. Omtrent 80 % av deres ansatte er jurister, i tillegg til en egen rettsaksavdeling med kun advokater og fullmektiger, som fører rettsaker i alle landets domstoler.
En forutsetning for å kunne jobbe hos Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten er at man har master, fortrinnsvis i rettsvitenskap. Som en konsekvens av dette vil studenttilbudene deres trolig være mest relevant for studenter med planer om master. Det er kun stillinger tilknyttet f.eks. HR, økonomi, Service- og dokumetsenteret osv. som ikke har krav til master.
Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten har flere ulike tilbud for studenter, deriblant deltidsstillinger, praksisplasser, praktikantordninger, sommerjobber, samt faglig veiledning av masterstudenter og masterstipend. I tillegg arbeider de tett med Juristforbundet Student, ved å arrangere forelesninger m.m.
Som deltidsansatt får du et unikt innblikk i offentlig forvaltning, og ikke minst kjernevirksomheten hos Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten. Arbeidsoppgavene består i all hovedsak av enklere forberedende saksbehandling, anonymisering av vedtak, posthåndtering, betjening av sentralbord og andre typiske kontoroppgaver. Arbeidstid bestemmes etter avtale, men det vanlige er å jobbe to ettermiddager i uken. Stillinger lyses ut ved behov.
Dersom du er student hos Universitetet i Tromsø, vil det også være mulighet for praksisplass. I praksisperioden får du relevant arbeidserfaring og muligheten til å prøve ut hvordan det er å jobbe i en statlig etat. Som student vil du bli plassert i en avdeling som jobber med saksbehandling, enten i helserettsavdelingen eller i en av avdelingene som behandler pasientskadesaker. Studenter ved andre utdanningsinstitusjoner som ønsker praksisplass hos Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten, kan sende e-post til student@helseklage.no
Studenter på fjerde og femte studieår med interesse for fagområdene erstatningsrett, helserett, forvaltningsrett, EU/EØS-rett, trygderett eller prosedyre, kan dessuten søke om å bli praktikant. Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten er et av Norges største fagmiljøer innen disse områdene, og som praktikant får du muligheten til å lære mer om disse. I løpet av fire uker får du relevant arbeidserfaring og prøvd hvordan det er å jobbe som jurist eller advokatfullmektig i en statlig etat. Under praktikantperioden er du tilknyttet en av avdelingene deres- enten helserettsavdelingen, en av avdelingene som jobber med personskadeerstatning, eller rettsaksavdelingen.
Som fulltidsansatt sommervikar vil du få et unikt innblikk i offentlig forvaltning, og selve kjernevirksomheten hos Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten. Hver sommer har de fulltidsjobber for jusstudenter ved service- og dokumentsenteret. Arbeidsoppgavene består i all hovedsak av enklere forberedende saksbehandling, anonymisering av vedtak, posthåndtering, betjening av sentralbord, i tillegg til andre kontoroppgaver. Stillingen lyses ut januar hvert år, og studenten må kunne jobbe 8-10 uker.
Dersom du skriver masteroppgave innenfor et av Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten sine fagområder, kan du også søke om å få faglig veiledning. I tillegg deler de hvert år ut to masterstipent på 15 000 kroner til studenter som skal skrive masteroppgave innenfor deres fagområder. Frist for å søke om masterstipend til vårsemesteret 2023 er 30. november.
Hvordan er det å jobbe i Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten?
Hvordan er gangen i en klagesak hos Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten?
Animasjon: Klage på vedtak om pasientskadeerstatning
Informasjonen er hentet fra helseklage.no, og artikkelen er publisert etter godkjenning fra Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten. Juridikum takker for informative videoer og animasjoner.
